A bolgár nagykövet nyitotta meg Bahget Iskander fotókiállítását a Wojtyla Házban

A bolgár nagykövet nyitotta meg Bahget Iskander fotókiállítását a Wojtyla Házban

A bolgár nagykövet nyitotta meg Bahget Iskander fotókiállítását a Wojtyla Házban

2023. december 15. péntek

Kriszto Sztefanov Polendakov Bulgária budapesti nagykövete gondolataival tárultak a nagyközönség elé Bahget Iskander Kossuth-díjas fotóművész bolgár háborús veteránokat ábrázoló fotói a Wojtyla Barátság Központ dísztermében. (Fotók: Mátyus István)

A kiállításmegnyitó előzeteseként – amint Farkas Pál, az Egressy utcai népkonyha programszervező munkatársa köszöntőjében fogalmazott – a népek barátságát szolgáló nemzetközi találkozó helyszínévé vált a karitatív létesítmény fogadóterme, ahol egyszerre ültek asztalhoz magyar, bolgár és szír illetőségű emberek, akik ugyan különböző anyanyelvűek, azonban közösen a szeretet nyelvén szólva – és Bocskov Jordán tiszteletbeli konzulnak köszönhetően – mégis jól megértették egymást a baráti hangulatú eszmecsere során.

Farkas P. József hozzászólásában emlékeztetett, hogy a nagykövet napra pontosan egy évvel ezelőtt tette tiszteletét először a Wojtylában, szintén Bahget Iskander bolgár vonatkozású fotótárlata kapcsán. – Azóta sok jó történt velünk. Csak a legutóbbi időkre visszagondolva, májusban felavattuk a lengyel-magyar barátság emlékoszlopát, novemberben e helyen fogadtuk Freund Tamás professzort, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, tegnap pedig Rideg László vármegyei elnök látogatott el ide. Pénteken Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium osztályvezetője vallásdiplomáciai előadással szolgál az érdeklődőknek Magyar katolikus jelenlét a világban címmel – tette hozzá.

– Itt az igazi Magyarországot látom, emberséggel. Érzékelem a törekvést, hogy jobbá akarják tenni az életet mindenki számára. Többször eszembe jutott az év során a Wojtyla Ház a kölcsönös segítségnyújtásra gondolva – jelentette ki válaszában Kriszto Sztefanov Polendakov. Diplomáciai missziója kapcsán elmondta, érik kihívások a mindennapok során, de ő ezeket inkább folyamatoknak tekinti. A problémák azért jelentkeznek, hogy tisztázzuk azokat. Egyébként Magyarországon Kecskemét a leglátogatottabb város számára, és most is volt miért ide jönnie.

A fényképtablókat egyenként bemutatva Bahget Iskander megjegyezte, több mint negyven kiállítása volt Bulgáriában. Örömmel ragadta meg a katonaveteránok témáját, hiszen őket lassacskán elfelejtik. Többen már nem élnek a fotókon szereplő hősök közül, így emlékük mégis megmarad. A képeken látható idősek egyébként hajdanán magyar földön harcoltak.

Polendakov nagykövet végül örömének adott hangot, mert a hazai katonatemetők jó állapotban vannak, méltóképpen emlékeztetve közös történelmünkre.

Az eseményen Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója és Muhari Béla, a Royal Traktor Zrt. vezérigazgatója – a Wojtyla Barátság Központ két kiemelt támogatója – is részt vett.

A vizitáció zárásaként Bulgária magyarországi képviselője az ebédosztásban is közreműködött.

Forrás: www.wojtlyla.hu