A dolgozók megelégedésére vezettük be a Cafeteria-rendszert

A dolgozók megelégedésére vezettük be a Cafeteria-rendszert

2014. szeptember 12. péntek

A teljes mértékben önkormányzati tulajdonú KIK-FOR Kft. vezetése számára fontos, hogy a társaság ügyfelei és megrendelői megelégedésére úgy végezze munkáját, hogy közben törekedjen a minél gazdaságosabb, valamint költséghatékonyabb működésre. A cégnél mindemellett kiemelt figyelmet fordítunk arra is, hogy a munkatársak jó körülmények között dolgozhassanak, és versenyképes jövedelemhez jussanak. Ezt figyelembe véve vezettük be a társaságnál a Cafeteria-rendszert.

KL1413.qxd– A KIK-FOR Kft. vezetésének célja egy olyan béren kívüli juttatási rendszer biztosítása, amely a munkavállalók számára a rendszer keretei között egyénre szabott választásra ad lehetőséget – nyilatkozta a Kecskeméti Lapoknak  Szakálosné Lakatos Brigitta, bér- és társadalombiztosítási ügyintéző. – A béren kívüli juttatás összegét mindenki számára azonos elvek szerint állapítottuk meg. A rendszer bevezetésére egyebek mellett az adott lehetőséget, hogy az új vezetéssel szemléletváltás is történt a cég munkavállalói körében, a költségek optimalizálása területén. Több olyan, a társaságot érintő szerződést módosítottak, amelyek a szolgáltatások megtartása, esetenként bővítése mellett kevesebb kiadást eredményeztek. Így például a telefon- és internetköltségek, a fénymásolások, nyomtatványok költségei, a munkavégzés során felhasznált anyagok költségei, a nagyobb megtakarítást jelentő energiaköltségek is csökkentek. Emellett egyes területeken sikerült jelentősen megnövelni a bevételeket, ami szintén hozzájárult a Cafeteria-rendszer bevezetéséhez.

– Mióta kapják a KIK-FOR Kft. dolgozói a juttatásokat, és milyen lehetőségek közül választhattak?
– Társaságunk augusztus 1-jétől, de ez év januárjának elejéig visszamenőleg működteti és üzemelteti a Cafeteria-rendszert. Minden jogosult munkavállaló, azonos szabályok szerint, egyéni igényeinek megfelelően, szabadon választhat a rendszerbe bevont szolgáltatások közül, azokat tetszőleges kombinációban veheti igénybe. A választható béren kívüli juttatások közé tartozik az Erzsébet utalvány, a Széchenyi Pihenőkártyaként is ismert SZÉP-kártya, a sport és kultúra utalvány, a lakáscélú munkáltatói támogatás, az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba történő munkáltatói hozzájárulás, valamint az iskolakezdési támogatás. A KIK-FOR Kft.-nél működő szakszervezet tagjai, és a dolgozók nagy örömmel vették tudomásul a cégvezetés azon törekvését, hogy a munkavállalóknak a munkabér kiegészítéseként többletjövedelmet tervez biztosítani. A Cafeteria-rendszer alapelveivel a szakszervezeti tagok döntő többsége egyetértett. A tagság bízik abban, hogy a Cafeteria-rendszer 2015-ben is tovább folytatódik.

– Milyenek az  első dolgozói visszajelzések az új juttatással kapcsolatban?
– A Cafeteria-rendszer augusztus 1-jétől lépett életbe, ekkortól történt a számfejtés, és kapták kézhez a dolgozók utalvány vagy kártya formájában. Azt tapasztalom, hogy valóban nagy örömükre szolgált ez a munkatársaknak. Annál is inkább, mivel a juttatás számukra teljes egészében adómentes. A cégnek ezzel kapcsolatban 35,7 százalékos közteherrel kell számolnia.
A juttatás jelenleg nyolcvankilenc munkatársat érint, de a későbbiekben a próbaidejük lejártával többeket is fog.

– Nagyon örülünk, hogy hozzánk is elérkezett ez a béren kívüli juttatási rendszer – mondta Verasztó Viola, végrehajtási ügyintéző. – Azért is találom különösen jónak, mert egy olyan készpénz-helyettesítő eszköz került hozzánk, amellyel a rendszerbe bevont szolgáltatások közül tetszőlegesen választhatunk. Én személy szerint Erzsébet utalványt választottam, amelyet sok helyen elfogadnak Kecskeméten és országszerte is. Külön öröm számomra, hogy ezt a juttatást január 1-jétől, visszamenőleges hatállyal kaptuk meg.

– Rendkívül kellemes meglepetés volt számunkra, hogy a Cafeteriát megkaptuk – fogalmazott Doktor István, intézményi karbantartó. – Több lehetőség közül lehetett választani, közülük a legnépszerűbb a SZÉP-kártya és az Erzsébet utalvány volt. Ismerősi körből már tudtuk, hogy melyiket mire lehet használni. Az Erzsébet utalványt szinte kizárólag élelmiszer vásárlásra, a SZÉP-kártyát pedig például üdülésre is. Én ez utóbbit választottam. Eddig elég ritkán jutottunk hozzá üdülési lehetőséghez, a SZÉP-kártya segítségével viszont már könnyebben meg tudjuk oldani, hogy a szállásért fizessünk, esetleg kedvezményesen étkezzünk.

– A lehetőségnek, amit a KIK-FOR Kft. vezetése felajánlott, nagyon örülünk – hangsúlyozta Rácz István, villanyszerelő-karbantartó. – Kollégáim nevében is mondhatom, hogy ezt mindenképpen a cég fejlődéseként értékeljük. Nagyon pozitív dolog, mert sok helyen nem adják. A SZÉP-kártyát választottam, ugyanis a családban már volt ilyen, és mi ezzel utazunk. Az éves keretből mindenképpen kitelik legalább egy wellness hétvége. Sok munkatársam választotta az étkezési utalványt, amely szintén nagyon jó, mert a legszükségesebb dolgokat havonta be tudják vele szerezni. Voltak, akik az iskolakezdési támogatást vették igénybe. Reméljük, hogy ez az összeg, amit kapunk, jövőre akár még több is lehet, de a jelenlegit is mindenképpen köszönjük.