Társasházkezelés széles körű szolgáltatásokkal, stabil háttérrel

Társasházkezelés széles körű szolgáltatásokkal, stabil háttérrel

Társasházkezelés széles körű szolgáltatásokkal, stabil háttérrel

2014. február 12. szerda

 

A KIK-FOR Kft. mintegy húsz éve foglalkozik társasházkezeléssel. Az önkormányzati bérlakások privatizációja az 1990-es évek közepétől kezdődött meg, és a tulajdonosok, a társasházi közösségek részéről ekkor merült fel az igény, hogy a cég lássa el teljes körű közös képviseletüket.

 

Miért érdemes a KIK-FOR Kft.-t választaniuk azoknak, akik közös képviseletük ellátására keresnek vállalkozást? – kérdeztük a társaság bérlakás- és társasházkezelési osztályvezetőjétől.

 

– Az elmúlt húsz évben számos vállalkozás jött létre közös képviseleti feladatok ellátására, de többségük rövid időn belül meg is szűnt. Ennek oka legtöbbször az, hogy szakmailag nincsenek kellőképpen felkészülve ezen tevékenységen belül végzendő szerteágazó feladat ellátására, illetve gyakran halljuk, hogy nem tudnak elszámolni a lakóközösségek pénzével. A KIK-FOR Kft. száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég, így többek között ez is biztosíték arra, hogy az elmúlt két évtizedhez hasonlóan a jövőben is stabil háttérrel végezheti közös képviseleti munkáját – mondta Dobos Andrea. – A KIK-FOR Kft. által végzett tevékenységek széles palettája között korábban nem volt kiemelt szerepe a társasházkezelésnek, de egy belső átszervezést követően prioritást kapott ez az ágazat is. Bővíteni kívánjuk az általunk kezelt társasházak számát, ezért részlegünk a közelmúltban már kiegészült egy műszaki ügyintéző munkatárssal, tavasszal pedig további négy fő vesz részt OKJ-s társasházkezelő képzésen, tovább erősítve a jelenlegi szakmai hátteret. Azon dolgozunk, hogy a jövőben minél szélesebb körben, minél magasabb színvonalon tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket, hiszen fontos számunkra az ügyfelek elégedettsége.

 

Mit tudhatunk a részleg tevékenységéről, milyen szolgáltatásokat nyújtanak ügyfeleiknek?

 

– Jelenleg harminchat társasház több mint ezer ingatlanának közös képviseletét és kezelését látjuk el a társasházi törvény előírásainak megfelelően. Közös képviseleti és társasházkezelői feladatokat végzünk egyebek mellett belvárosi új építésű ingatlanoknál, de kezelünk a város különböző részein régebbi típusú társasházakat, parkolóházat is. A KIK-FOR Kft. társasházkezelő részlegén gyakorlattal rendelkező társasházkezelői, műszaki és könyvelői végzettségű kollegák látják el a feladatokat. Tevékenységünk szerves része a könyvelés, a hátralékos kimutatások elkészítése, az éves beszámoló és terv elkészítése, a közös költség beszedése, a közgyűlési határozatok végrehajtása, lépcsőházak takarítása. Részlegünk feladata a szolgáltatókkal, hatóságokkal történő megfelelő kapcsolattartás, a hátralékbehajtás, a felszólító levelek kiküldése, a fizetési meghagyás beadása, valamint a végrehajtási eljárás kezdeményezése. Munkánkhoz tartozik a külső takarító, szerelő és egyéb feladatokat ellátó vállalkozók munkájának rendszeres figyelemmel kísérése. Megfelelő banki kapcsolatokkal, online banki utalási rendszerrel rendelkezünk. Elvégezzük a biztosítási, lakás-takarékpénztári, a hitelfelvétellel kapcsolatos ügyek teljes körű intézését, pályázatok figyelését, valamint segítséget tudunk nyújtani a közeljövőben várható épületenergetikai pályázatokkal kapcsolatos ügyek intézésében is. Ügyfeleinknek fogadóórákat biztosítunk munkanapokon a Csányi János krt. 14. szám alatti közös képviseleti irodánkban.

 

Egy-egy ingatlan esetében számos műszaki probléma, meghibásodás merülhet fel. Hogy vannak felkészülve ezeknek a gondoknak a kezelésére?

 

– A felmerülő építés-javítási, hibaelhárítási feladatokat részben a KIK-FOR Kft. ingatlankarbantartó részlegén dolgozó képzett szakemberek – kőműves, festő, villanyszerelő, vízvezetékszerelő stb. – végzik. Huszonnégy órás gyorsjavító készenléti háttérrel rendelkezünk például vízvezeték szerelésére, csőtörés javítására, villanyszerelés esetében azonnali életveszély elhárítására. Ezen kívül minden szakterületen – például takarítás, kertgondozás, szellőzőrendszerek tisztítása, kazán-karbantartás stb. – megbízható partnerekkel működünk együtt, kialakult partnerkapcsolatokkal rendelkezünk.

 

Milyen módon tájékoztatják ügyfeleiket az elvégzett munkákról, a társasházak aktuális kérdéseiről, pénzügyi helyzetéről?

 

– Februárban megkezdődtek a KIK-FOR Kft. közös képviseleti részlegéhez tartozó harminchat társasháznál az évi rendes beszámoló közgyűlések. Május 31-ig ezeket minden lakóközösség számára meg kell tartani. A közgyűléseken a lakók teljes körű tájékoztatást kapnak többek között az ingatlanok működtetése, üzemeltetése során az elmúlt évben felmerült költségeiről, a befolyt bevételekről és a lakóközösség jelenlegi anyagi helyzetéről. A beszámolóból azt is megtudhatják, vannak-e olyan közös költséggel, vízdíjjal tartozó tulajdonosok a társasházban, akik ellen fizetési meghagyást kellett kezdeményeznie a közös képviseletnek, mert a felszólítások ellenére sem rendezték tartozásukat. A lakóközösségek a tavalyi évről szóló beszámolóval egyidőben megkapják a tárgyévre vonatkozó pénzügyi tervezetet is, mely a közösség várható anyagi helyzetét mutatja. A lakógyűléseken egyeztetnek a tulajdonostársak a tervezett állagfenntartási, illetve felújítási munkákról, a működtetéséhez, üzemeltetéséhez szükséges közösköltség összegéről, a társasház várható bevételeiről, kiadásairól. A részleg működésének kezdete óta nem volt probléma az éves beszámolókkal, a lakóközösségek mindig elfogadták azokat. Az új törvényi előírásoknak megfelelően nagy hangsúlyt fektetünk a közös helyiségekre vonatkozó, rezsicsökkentéssel kapcsolatos hirdetmények kihelyezésére is. A kötelező éves beszámoló közgyűléseken kívül igény szerint évközben is hívunk össze közgyűlést, ahol az aktuális problémákat, felvetéseket át tudjuk beszélni a lakóközösséggel.

 

Az emberek számára a minőség mellett az is fontos, hogy milyen áron kapják a szolgáltatásokat.

 

– Amikor közös képviseleti díjakról beszélünk, akkor meg kell vizsgálni azt is, hogy milyen szolgáltatásokat kapnak mindezért az ügyfelek. A KIK-FOR Kft. társasházkezelő részlege stabil, komoly szakmai, technikai, személyi háttérnek köszönhetően a közös képviselet mellett a már korábban említett komplex tevékenységeket is képes biztosítani. A társasházközösségek számára – úgy gondoljuk – mindenféleképpen előnyös, ha a szolgáltatásokat egy partnertől igényelhetik, mely megbízható, megfelelő szakértelemmel rendelkezik és kellően rugalmas. A városban tevékenykedő közös képviselők által végzett szolgáltatásokat, azok díjait figyelembe véve árainkat középkategóriába tudjuk sorolni, ár-érték arány szempontjából mindenképpen kedvezőnek nevezhetjük.

 

Biztatunk, bátorítunk minden olyan lakóközösséget, akik közös képviselőt keresnek, esetleg közös képviselő váltáson gondolkodnak, jöjjenek el hozzánk, tájékozódjanak szolgáltatásainkról, tevékenységeinkről, díjainkról. Várjuk mindazok jelentkezését is, akik szeretnék felmérni a jelenlegi piaci árakat és kapcsolódó szolgáltatásokat, bizonyosodjanak meg a KIK-FOR Kft. versenyképességéről. Elérhetők vagyunk a titkarsag@kikfor.hu e-mail címen, a +36-76/487-522-es számon a nyolcas melléken, illetve előzetes egyeztetés után személyesen, a Csányi János körút 14. szám alatt, a KIK-FOR Kft. irodaépületében.