Több intézkedés is védi a vendéglátósokat

Több intézkedés is védi a vendéglátósokat

Több intézkedés is védi a vendéglátósokat

2021. február 5. péntek

Molnár H. Boglárka 

2021.02.04. 17:42

Közel harmincmillió forintos nagyságrendű az az összeg, amelyet a KIK-FOR Kft. elengedett a tulajdonában álló üzlethelyiségek bérleti díjából a járvány első és második hullámában összesen. A legnagyobb kedvezményt a vendéglátósok kapják – mondta el Nagy Gábor Tibor, a KIK-FOR Kft. ügyvezető igazgatója. A helyi operatív törzs és a városvezetés a bérleti díjak csökkentése mellett is számos olyan intézkedést kezdeményezett, amelyek a pandémiás időszak alatt nehéz helyzetbe került kecskemétieken segítenek.


2 kép

A kormányzat és Kecskemét város legfőbb célja a pandémiás helyzetben a munkahelyek megtartása. Mivel a járványhelyzet a vendéglátóipart és a turizmust is sújtotta, ennek a területnek a dolgozóit is számos intézkedés segíti. A helyi operatív törzs tavaly november 11-ei ülésén a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület-használati díjak elengedését javasolta, így azt jelenleg sem kell fizetniük a vendéglátósoknak.  Szintén ezen az ülésen javasolta a helyi operatív törzs a KIK-FOR Kft-nek a tulajdonában lévő üzlethelyiségek bérleti díjának csökkentését.

Nagy Gábor Tibor, a KIK-FOR Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, a cég differenciált bérletidíj-kedvezményt dolgozott ki az üzlethelyiségek bérlésére, így a vendéglátósok esetében a bérleti díj 80 százalékát elengedik. Az ügyvezető igazgató hozzátette, a járvány első hullámában nagyságrendileg 15 millió forint, a második hullámban pedig ezidáig 14 millió forint befizetését engedte el a cég a tulajdonában álló üzlethelyiségek bérleti díjából.

Kecskeméten egy polgármesteri rendelet azt is megfogalmazza, hogy segítséget kaphatnak azok a helyi lakosok, akik munkájukat a koronavírus járvánnyal összefüggésben veszítették el.  Ez az intézkedés nem csupán a vendéglátóiparban és a turizmusban dolgozókra terjed ki. A város az állásukat elvesztőket 3 hónapon keresztül 20 ezer forinttal támogatja. Emellett azok is kaphatnak segítséget, akiknek munkaidejét a munkáltató legalább felére lecsökkentette, vagy akiknek családjában a koronavírussal összefüggő kórházi kezelés, táppénz vagy haláleset következik be.

Az állam is több intézkedéssel segíti a vendéglátósokat, valamint a turizmusban dolgozókat. Erre példa a szállodások által kedvelt Széchenyi Turisztikai Kártya, vagy éppen a november óta igényelhető bértámogatás, amit most még kedvezőbbé tett a kormány. Az állami segítséget mostantól nem utófinanszírozással teljesítik, hanem már az érintett hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása, vagyis előre megkapják a vendéglátósok a pénzt.

Forrás:www.hiros.hu