Újraélesztési képzés a KIK-FOR Irodaházban

Újraélesztési képzés a KIK-FOR Irodaházban

Újraélesztési képzés a KIK-FOR Irodaházban

2018. november 14. szerda

Közösen szervezett újraélesztési képzést a KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft. és a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. 2018. november 13-án, kedden délután. Az oktatásra Dr. Szabó Istvánt, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának (SBO) vezetőjét kérték fel.

A KIK-FOR irodaházban mintegy százan dolgoznak: itt van a KIK-FOR és a Kecskeméti Városfejlesztő székhelye is. Rajtuk kívül naponta mintegy 50-70 ügyfél érkezik a házba. De nem csak rájuk gondoltak, amikor az újraélesztési képzés ötlete felmerült, hanem a szomszédos Cifrapalota látogatóira, a másik oldalon álló irodaházban dolgozókra és az épület előtt közlekedőkre is.

– Szakemberektől tudjuk, hogy sajnos ma már a hirtelen szívhalál „fájdalmasan gyakori”, ez az egyik vezető halálok. Magyarországon minden órában meghal valaki hirtelen szívpanaszok következtében, vagyis többen érintettek, mint a végzetes kimenetelű közlekedési balesetekben – indokolta az oktatás fontosságát Minda László, a KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója.

Évente Magyarországon 26 ezer ember, tehát naponta 70 ember esik hirtelen szívhalál áldozatául, melynek több, mint a fele közterületen következik be. Minden segítség nélkül eltelt perccel 10 százalékkal csökken az életesély, 3-5 percen belül pedig megindul az agykárosodás. Az azonnal megkezdett újraélesztés megduplázhatja vagy megtriplázhatja a túlélési esélyt.

– Ezért is gondoltuk úgy, hogy munkatársaink körében újraélesztési képzést szervezünk – érvelt Minda László. – Mindezeken felül tervezzük azt is, hogy amint lehetőségünk lenne rá, kihelyeznénk az irodaházban egy félautomata defibrillátort.

– Lehet, hogy tíz év alatt egyszer lesz szükség a ma megszerzett tudásunkra, de az is lehet, és én ennek örülnék a legjobban, ha soha – indokolta az oktatás szükségességét Nagy Gábor, a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója. – Amikor viszont szükség lesz rá, akkor legalább megteszünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy megmentsük egy ember életét.

A délutáni oktatás során annak a tudásnak a birtokába jutottak a résztvevők, hogy mi a teendő akkor, ha valaki „összedől” előttük. Hogyan tudják eldönteni, hogy „csak” rosszul van, megszédült, leesett a cukra, többet ivott a kelleténél, vagy netán leállt a légzése, és a szíve? Amennyiben ez az utóbbi az eset, akkor hogyan tudja megoldani az első 5-10 percet a stressz-szituációba került laikus, „amatőr” mentő? Hogyan dönti el, hogy van-e légzés, keringés, van-e pulzus, és mit kell tennie, amíg a rohammentő a helyszínre ér?

– Rendkívül örvendetes, hogy egyre több vállalkozás gondolja úgy Kecskeméten, hogy a munkatársait „kiképezteti” egy tanfolyamon az újraélesztésre – mondta Dr. Szabó István. – Nemzetközi vizsgálatok szerint is az első tíz percen, a laikus mentőn múlik minden, és az, amit mi a kórházban teszünk később a betegért, csak erre épül. Kecskeméten viszont egyre többen vagyunk, így nem csak a laikusok tudására van ma már szükség, hanem félautomata defibrillátorokra is. Ezekből jelenleg 26-27 van a városban. Van többek között a nagyobb bevásárlóközpontokban, a Kecskeméti Fürdőben, kecskeméti városközponti iskolákban, a vasútállomáson, de nyílván nem ártana, ha még több lenne. Én mindenképen támogatom, hogy legyen egy ilyen a KIK-FOR Irodaházban is.

Kép Galéria: